5 oznak złego cateringu dla szkół

Zapewnienie dzieciom możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w szkole to jedno z wyzwań, przed którymi często stają dyrektorzy placówek oświatowych. Nie zawsze w budynku jest możliwość zorganizowania typowej stołówki, wtedy słusznym wyborem wydaje się być firma cateringowa.

Patrząc na medialne doniesienia z ostatnich lat można odnieść wrażenie, że dobry catering dla szkół lub innych placówek publicznych to rzadkość – co jakiś czas wychodzą na jaw afery związane ze słabej jakości jedzeniem serwowanym uczniom szkół czy pacjentom szpitali. W tym artykule przedstawimy kilka ważnych oznak, po których można poznać, że dana firma cateringowa jest słabym dostawcą jedzenia i lepiej powierzyć żywienie dzieci innemu przedsiębiorstwu.

1. Brak deklaracji ze strony firmy o naturalności posiłków – im młodsze dzieci w szkole, tym surowsze wymagania odnośnie obecności w żywności barwników czy konserwantów. Posiłki powinny być jak najbardziej naturalne i pełnowartościowe.

2. Brak dostatecznej higieny przy transporcie posiłków – skoro jedzenie nie jest przygotowywane na miejscu w szkole, warto zainteresować się, w jakich warunkach firma cateringowa je przywozi i z jakich opakowań korzysta.

3. Brak gotowości firmy do przygotowania osobnego menu dla osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi – problemy po spożyciu laktozy czy glutenu to prawdziwa zmora naszych czasów, także wśród dzieci. Warto, aby wszystkie dzieci mogły zjeść w szkole posiłek, nawet jeśli cierpią na nietolerancję jakiegoś składnika.

4. Powtarzalne posiłki z jednej grupy pokarmów – dieta dzieci powinna być zdrowa i urozmaicona, jeśli firma ciągle decyduje o dostarczaniu tłustego i ciężkostrawnego jedzenia, nie jest dobrym wyborem. Szczególnie jeśli część z tych pokarmów została zabrana ze stołu z niedawnej imprezy okolicznościowej, obsługiwanej przez tą samą firmę.

5. Brak stosownych certyfikatów i uprawnień – dobra firma cateringowa może pochwalić się chociażby systemem HACCP, który określa, że dopełnione są wszelkie standardy higieniczne czy sanitarne przy produkcji żywności.

Related posts

Leave a Comment

fourteen − twelve =