Nie da się ukryć, że rzeczywistość dwudziestego pierwszego wieku to prawdziwy raj dla smakoszy! Wystarczy wybrać się do najbliższego supermarketu, by się o tym przekonać. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, gazowane i niegazowane, o różnych kolorach i smakach. Kilkanaście rodzajów sera. Chleby ciemne i jasne, z dodatkami lub bez. Wędliny pakowane lub na wagę. Ba, nawet jaja nie są już „po prostu jajami” – ich wartość zmienia się, w zależności od tego, czy pochodzą od tak zwanych „kur z wolnego wybiegu”, czy też jakiś innych kur. Coraz częściej pojawiają się też specjalne działy, na których można znaleźć wyłącznie zdrowe jedzenie.
Ktoś powie, że tak duża różnorodność to świetna sprawa. To miłe, że jednostki z nietolerancją laktozy bądź glutenu nie muszą daleko szukać, by zdobyć produkty, po których nie odczuwają bólu żołądka. Z drugiej strony, osoby, które jak dotąd nie przywiązywały dużej wagi do składu posiłków, są bardziej narażone niż zwykle. To dlatego że chociaż zdrowe jedzenie stało się ogólnodostępne, nastąpił też wysyp tanich, a jednocześnie bardzo niekorzystnych dla organizmu potraw.
Mowa, oczywiście, o fast foodach, ale nie tylko. Restauracje z ociekającym od tłuszczu jedzeniem na wagę. Dostępne w większości sklepów gotowe posiłki do odmrożenia.
Co z tego wynika? Między innymi zwiększony poziom cholesterolu i niedobór witamin. To tylko przykłady problemów, z którymi borykają się miłośnicy szybkiego jedzenia. Czasem jednak fast foody nie są przemyślanym wyborem, lecz koniecznością. Niektóre osoby są tak zapracowane, że zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie. Czy jest dla nich jakaś alternatywa?
Owszem. Chociażby catering dietetyczny. To rozwiązanie nie tylko zdrowe, ale i w większości przypadków – bardzo opłacalne. Kiedy przeliczymy, ile kosztowałoby nas zakupienie wszystkich ekologicznych składników, potrzebnych do ugotowania zdrowego posiłku, okazałoby się, że catering dietetyczny okazuje się tak samo drogi. Jeśli nie tańszy. Z tą różnicą, że potrawy są przygotowywane przez specjalistów i dostarczane do wybranego przez nas miejsca o określonej godzinie.
Brzmi równie wygodnie jak fast food? Cóż, w pewnym momencie można tak powiedzieć – że catering dietetyczny to rodzaj szybkiego jedzenia dla ludzi, którym zależy na zdrowiu.