Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni – jak wybierać?

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawiarni to jedna z najważniejszych decyzji, ponieważ kawa jest esencją tego miejsca i musi być dobra, żeby klienci chcieli wracać po więcej. Jakie kryteria powinny spełniać profesjonalne ekspresy do kawiarni, jak wybrać odpowiedni model?

Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni – czym się kierować?

Pierwsze kryterium, którym powinniśmy się kierować to stabilność i niezawodność działania. Awaria ekspresu, nawet na kilka dni może spowodować, że stali bywalcy pójdą na kawę w inne miejsce i jeśli będą zadowoleni, to mogą już do nas nie wrócić. W końcu wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez porannej kawy, a jeśli zabraknie jej w naszej kawiarni to na pewno będą szukać innej.

Drugie kryterium, poza samą jakością, to powtarzalność podawanego napoju. Klienci bardzo często przyzwyczajają się do wybranej kawy, a jeśli ekspres zacznie działać gorzej, lub zmieni się skład kawy, to możemy ich stracić. Warto więc kupić ekspres od doświadczonego producenta, który oferuje również kawę czy dodatki do kawy, które są najlepsze dla danego modelu.

Zobacz: Dzierżawa ekspresów do kawy - wynajem, leasing dla firm 

Trzecie kryterium to miejsce, jakie jesteśmy w stanie przeznaczyć. Choć ekspres kojarzy nam się zwykle z dość małym urządzeniem, to te profesjonalne potrafią mierzyć metr szerokości.

Profesjonalny ekspres – ile kosztuje, jaki wybrać?

Ceny profesjonalnych ekspresów zaczynają się od kilku tysięcy złotych, a kończą na kilkunastu tysiącach. To, jakiego ekspresu potrzebujemy, determinuje głównie powierzchnia lokalu, lokalizacja, a więc i natężenie ruchu, jakiego się spodziewamy. Ekspresy do 10000 zł pozwalają zwykle na robienie do trzech kaw jednocześnie, a te za kilkanaście tysięcy złotych mogą zrobić nawet pięć i więcej. Ostatnią decyzją jest to czy po prostu chcemy podawać kawę, czy chcemy dodatkowo prezentować proces robienia kawy. Innymi słowy, czy decydujemy się na ekspres automatyczny, czy ekspres kolbowy. Pierwszy sprowadza robienie kawy do przycisku „start” na automacie, a drugi wymaga zbioru umiejętności i o ile sami nie umiemy go obsługiwać, to potrzebny nam będzie profesjonalny barista. Wszystko zależy więc czy prowadzimy typową kawiarnię w centrum, która ma serwować kawę w biegu, czy przytulną kawiarnię na uboczu, gdzie można pokazać dodatkowo cały proces robienia kawy z użyciem ekspresu kolbowego. Dodatkowo taki rodzaj ekspresu wpływa na walory smakowe kawy, która jest nieporównywalnie bardziej aromatyczna od tej, serwowanej z ekspresu automatycznego.

Related posts

Leave a Comment

16 − piętnaście =