Słodka Polska czyli jakie desery królują w kuchni polskiej

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Polska kuchnia oferuje szeroki wybór pysznych deserów, każdy może wśród nich znaleźć coś pysznego dla siebie!

Desery w polskiej kuchni

Polska kuchnia obfituje przede wszystkim w ciasta. Różnego rodzaju wypieki to bez wątpliwości bardzo popularny w naszym kraju deser. Jakie ciasta cieszą się największym powodzeniem i najczęściej są przygotowywane? Jednym z najpopularniejszych polskich ciast jest jabłecznik, który pieczony jest nie tylko w okresie letnim, ale też zimowym. Podaje się go posypanego cukrem pudrem, a w okresie letnim często serwowany jest z gałką lodów waniliowych. Bardzo popularnymi ciastami są także różnego rodzaju serniki, makowce i pierniki – te ostatnie to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, które często przekładane jest powidłami śliwkowymi.

Polacy bez wątpienia cenią sobie domowe ciasta i wiele osób przygotowuje je samodzielnie. Na szczęście przepisy nie są zbyt skomplikowane i każdy może je upiec.

Desery w Restauracji Pod Baranem

Inne słodkości

Nie tylko ciasta w Polsce cieszą się ogromną popularnością. Bardzo często spożywane są tutaj bowiem pączki z ciasta drożdżowego, które dzięki smażeniu zyskują miękką strukturę i charakterystyczną, lekko przyrumienioną skórkę. Pączki zazwyczaj są nadziewane konfiturą z róży, marmoladą wieloowocową lub czekoladą.

Nietypowym, ale popularnym deserem są faworki, znane także jako krawaty lub chrusty. Ten deser przygotowuje się tradycyjnie w okresie karnawału, a usmażone faworki obtaczane są w cukrze pudrze.

Jak widać desery, które królują w kuchni polskiej, są zazwyczaj kaloryczne, ale bez wątpienia przepyszne! Doskonale komponują się w zestawieniu z poobiednią kawą lub herbatą. W dzisiejszych czasach sporo osób sięga także na co dzień po desery pochodzące z innych zakątków świata, na przykład panna cotta, lody czy churros.

Restauracja Pod Baranem

Related posts

Leave a Comment

one × five =